17 Mayıs 2011 Salı

Mehmet Arif DEMİRER

ADNAN MENDERES ÜNİVERSİTESİ ADNAN MENDERES SEMPOZYUMU DÜZENLEDİ, 12 - 14 MAYIS 2011
Mehmet Arif DEMİRER
Adnan Menderes Üniversitesi, bir İLK’e imza attı: 12 – 14 Mayıs günleri Adnan Menderes Sempozyum’u düzenledi. Sempozyumda 37 bilimsel tebliğ sunuldu, tartışıldı. Tebliğlerde ufak tefek yanlış ve eksiklikler vardı. Organizasyon kusursuz idi. İlgilileri içtenlikle kutluyor, bildirilerin ve tartışmaların kitabının yayımlanmasını sabırsızlıkla bekliyorum.
Yanlışlar elli yıllık dezenformasyandan ve buna dayalı olarak yayımlanmış kitaplardaki hatalardan kaynaklanıyordu. Örneğin iki bildiride Menderes’in 1960 yılında Sovyetler Birliği’ne kredi almak amacı ile gitmeyi planladığı belirtilmişti. Seyahatin amacının çok farklı olduğunu, Zorlu’nun eşitlik ilkesine dayalı “Madem ki ABD, SSCB ile ikili görüşmelere başlamıştır, biz de başlarız” önerisinden kaynaklandığını anlatmak görevi bana düştü.
Sempozyum kitabı çıktıktan sonra yetkili bir heyetin bu kitaptaki bildiri ve tartışmalardaki tüm maddi hataları (kişisel yorumları kastetmiyorum) tespit edip doğruları belgeleyerek bildiri sahiplerine veya tartışanlara gönderdiği takdirde elli yıllık dezenformasyonun önüne bir ölçüde geçilmiş olur. Bu önerimi sempozyum yetkililerine sunacağım.
Bildirim, ATATÜRK’ün Türk Miletine son Vaatlerini Menderes Gerçekleştirmişti, büyük ilgi gördü ve bana çok sayıda soru yöneltildi. Bunlardan biri, belki de en anlamlısı, annesinin yanında oturmakta olan on yaşlarında bir erkek çocuğun sorduğu soru idi: “Madem ki bu kadar iyi bir adamdı, Menderes’i neden astılar?” Zor bir soru idi. Eğer “iyi adamlar asılmaz ama kötüler asılır” mantığı ile cevap verseydim, bir sonraki soru Öcalan ile ilgili olabilirdi. Kaçamak bir cevabı tercih ettim: “Türkiye’nin kamyonunun frenleri patladı, ağaca tosladı.”  Gerçekten 27 Mayıs Darbesi ve sonrası bir yol kazası mı idi? Tartışılmalı.      
DEMOKRAT PARTİ VE YENİ GENEL BAŞKANI ZEYBEK 14 MAYIS’I UNUTTU !
Adnan Menderes Sempozyumu’nun sonuncu günü 14 Mayıs idi. Demokrat Parti web sitesine sık sık baktım, 14 Mayıs 1950’yi hatırlatan bir yazı  yayımlanacak mı diye. Nafile…
Aydın’da tanıştığım bir gazeteci ise köşesinde 14 Mayıs 1950’yi hatırladı. İzni ile birkaç cümlesini alıntılıyorum: 
“… 14 Mayıs 1950 tarihi siyasi tarihimizde neredeyse hiç bilinmemektedir. Yani çok partili bir seçimle, halkın ilk kez siyasi iktidarı değiştirdiği bu tarih neden hep kapalı kapılar ardında hatırlanmıştır?

“Cumhuriyetin ilanından çeyrek asır sonra ilk defa muhalefet iktidar olmuş ve bu durum 27 Mayıs 1960 ihtilali kadar konuşulmaması ve bilinmemesi sizce de garip değil midir? Günahıyla ve sevabıyla bu tarih, öncesi ve sonrasıyla konuşulmalı, aydınlatılmalı, herkes tarafından bilinmelidir. Bunun için Aydın Adnan Menderes Üniversitesi’nin (ADÜ) organize ettiği ve Aydın’da üç gündür süren sempozyum Türk Siyasi tarihi içinde faydalı olacaktır.

“Bu sempozyumun geleneksel hale getirilip Adnan Menderes dönemi hakkında eksik ve yanlış bilgilenmelerin son bulması ortak arzumuz olmalıdır.”

Aydınlı gazeteci arkadaşım Sayın Atila Karpınar’ın hatırladığı ve daha iyi bilinmesini önerdiği 14 Mayıs 1950 gününün anlamını DP yeni Genel Başkanı’nın ve yardımcılarının partinin web sitesine taşıyacak kadar hatırlamamış olmaları düşündürücüdür. Ama zaten yeni genel başkan 27 Mart günü durup dururken, DP’yi MHP’ye yamamak istemiş ve önerisi reddedilmemiş miydi? O teklifini hatırlayınca, 14 Mayıs’ı unutmasını yadırgamamak lazım.
Bayar, Menderes ve DP hakkında yeni sempozyumların düzenlenmesini diliyorum…   
Mehmet Arif DEMİRER
DEMOKRAT PARTİ (eski) GENEL BAŞKAN YARDIMCISI

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder