13 Eylül 2011 Salı

Ali Aslan Dumanol // Eğitimci, Düşünür, Yazar (ıı)

powered by

11 Eylül 2011 Pazar


AKP M.S.B.'NA ve S.S.M.'NA NEDEN DOKUNAMIYOR?



Savunma sanayi müsteşarlığında milyarlarca dolarlık projeler gerçekleştirilmektedir ve askeri gizlilik iddiasıyla bu projelerin birçoğu denetlenememektedir. Bunu fırsat bilen sektördeki bazı firmalar ve SSM’deki bazı çıkarcılar, kendi menfaatlerini ve yapılanmalarının ideallerini milli menfaatlerin üzerinde tutmaktadırlar. Bu kişiler, savunma sektörünü kendi kontrolünde tutmak ve yandaş firmaları desteklemek için savunma ihalelerini kılıfına uydurarak istedikleri firmalara dağıtmaktadırlar.
22 Kasım 2010’da Defence News’te çıkan haberde MSB bakanı Vecdi Gönül “savunma ihalelerinde aracı olan kişi veya firmaların rüşvet dağıtarak ihalelerin fiyatını arttırdıklarını” bizzat ifade ederek bu konuyu tescillemiştir.
SSM Müsteşarı Murad BAYAR projelerdeki birçok yolsuzluk ve usulsüzlükten haberdar olmasına rağmen bu konuda hiç bir şey yapmamaktadır.
Kendi menfaati ne olabilir bilinmez; ancak koruyup kolladığı kişi ve şirketlere bakıldığında bunların Ergenekon iddianamelerine girmiş veya şaibeli ve birtakım denetleme ve soruşturmalara maruz kalmış şirketler olduğu görülmektedir.
Bunlardan ilk akla gelenler Mehmet Dora – SDT, Turgay Maleri – Gate Elektronik ve Meteksan Savunma’dır.
Bunun yanında, askeri casusluk davasında sanık olarak ifadesi alınan ve SSM’de “Uluslararası ilişkiler daire başkanı” olarak çalışmakta olan Lütfü Varoğlu da yine Murad Bayar’ın koruduğu kişilerden birisidir.
Lütfü Varoğlu SSM içerisinde sayıları 40’ı aşkın masona büyük biraderlik yapmaktadır. Lütfü Varoğlu’nun kardeşi olan ve aynı zamanda Havelsan Genel Müdürü Faruk YARMAN’ın da hukuk müşaviri olarak çalışan Bedri Varoğlu da Kavaklıdere Mason localarına üyedir ve üst dereceden masondur.
Bu noktada, Lütfi Varoğlu’nun SSM’de nasıl yükseldiğine de bakmak gerekmektedir. Kendisi SSM’de açılan uzman yardımcılığı sınavını kazanamamasına rağmen -bir takım karanlık bağlantıları sayesinde- sözleşmeli personel olarak SSM’ye alınmış ve bir süre sonra kadroya geçirilmiştir.
Yine bu bağlantıları ve Murad BAYAR’ın destekleri ile Lütfi Varoğlu SSM de sessiz ve derinden kendi yandaşlarının üst yönetimde kadrolaşması için elinden geleni yapmaktadır.
Halihazırda daire başkanı olmaları için yeterli birikim ve kabiliyetleri olmayan ARGE daire başkanı olan Zübeyde KIN (Bu kişinin yönetimi altındaki işlerin çoğu sorunlu bir şekilde devam etmektedir), TAI’den atılmak üzereyken SSM’ye sözleşmeli personel olarak başlayıp kısa sürede daire başkanı olan İ. Sedat GÜLDOĞAN (Bu kişi hava araçları daire başkanı iken ATAK helikopterinin tedarikçisi Türkiye temsilcisi Agusta firmasının Türkiye temsilciliğini, karşıladığı menfaat karşılığı kayınpederine verdirmiştir. Bir diğer husus ise Barış Kartalı projesinde uzmanların kabul testlerine başlanmasının uygun olmadığını belirtmelerine rağmen Müsteşar Murad BAYAR ve Daire başkanı Sedat GÜLDOĞAN’ın baskıları neticesinde testler başlamıştır ve testler sorunlu bir şekilde sürmektedir) ve Tedarik Yönetimi Daire başkanı ve yakın dostu olan, 8 ayda bitmesi gereken Kurumsal belge yönetimi (EDASYS) projesini 3 yılda bitiremeyen Vildan ÖZEN onun sayesinde daire başkanı olmuşlardır. Bunun yanında Tamer AYAR gibi birçok proje müdürü ve Bülent Ecevit BEYOĞLU gibi şube müdürü de bu kadrolaşma sayesinde SSM de önemli görevlere getirilmişlerdir.
Yine bu yapının önemli birisi olan MEBS daire başkanı Mete Arslan’dır. Kendisi MEBS dairesinde yürütülmekte olan Göktürk Uydu ihalesini yüklenicisin İtalyan Telespozio’nun Türkiye temsilcisi olarak Maleri Müh. A.Ş.’nin seçilmesi için Gate Elektronikin sahibi olan Turgay Maleri’den rüşvet almıştır. Turgay Maleri, bu şirketi eşinin üzerine kurmuştur.
Lütfü Varoğlunun yeğeni ve eski ÖSYM başkanı Ünal YARIMAĞAN’ın özel kalem müdürünün oğlu olan SSM uzmanı Umur ÇAĞLAYAN’ı ise SSM içerisinde önemli konuma getirmek için uğraşmıştır ancak birçok konuda başarısız olan ve yeterli birikimi bulunmayan Umur ÇAĞLAYAN ile hiç kimse çalışmak istememiştir.
Lütfü Varoğlu SSM içerisinde önemli konuma getiremediği Umur ÇAĞLAYAN’ı Havelsan Genel Müdürü Faruk YARMAN ve mason biraderi Bedri Varoğlunun desteğiyle mevzuatın ve SSM etik kurulu kararlarına aykırı olmasına rağmen HAVELSANA iş geliştirme Müdürü olarak yerleştirmiştir.
Lütfi varoğlu aynı zamanda Ankara caz derneği başkanıdır. Kendisi cazı sever, caz derneğine yapılan yardımları ise daha çok sever.
Savunma sektöründe caz seven birçok firma bulunduğunu da bu sayede öğreniyoruz. BOEING ve Lockheed Martin gibi dev Amerikan şirketleri de cazı sevdiklerinden(!) Lütfü varoğlunun bu derneğine yüklü yardımlar yapmışlardır.
Acaba cazın gelişmesi bu firmalarında gelişmesine katkıda bulunabilir mi?
Lockheed Martin tarafından gerçekleştirilen JSF projesinde kaynak kodlar ve elektronik harp konusunda bilgi verilmemesine rağmen bu projeyle ilgili müzakereleri gerçekleştiren ve bu projeye bu şekilde başlatılmasını sağlayan ekibin başında Lütfi Varoğlu’nun olması da oldukça manidardır. Sonuç olarak Türkiye için büyük bir sorun olan JSF projesi tam bir cazcı kardeşler organizasyonudur.
Lütfi Varoğlu’nun eşi Özlem Varoğlu Amerikan vatandaşıdır ve LEO isimli bir organizasyon ve reklam firması vardır. Savunma sektöründen birçok firma, projelerde sağlanan kolaylıkların karşılığı olarak bu firmayı desteklemektedirler.
 Özlem Varoğlu, Ankara’yı AKP’den kurtarmak için kurulan ANKKON isimli Ankara Gönüllüleri derneğinin de kurucusudur.
MSB bakanı Vecdi GÖNÜL Murad BAYAR’a askeri casusulukla yargılanan ve devletin gizli bilgilerini çeteye vermekle suçlanan Lütfi Varoğlu’nu görevden almasını istemiştir ancak Murad BAYAR buna direnmiştir, bununla da kalmayıp Lütfi Varoğlu’nu Müsteşar yardımcısı yapmak istemektedir.
Bunu başaramaz ise mason olan daire başkanı İ.Sedat GÜLDOĞAN’ı veya mason olan daire başkanı Berrin ERKİLET’i Müsteşar Yardımcısı yapmaya çalışacaktır. Bunun karşılığında ise SSMden ayrıldığında önemli bir ülkenin büyükelçiliği ile ödüllendirileceği yönünde de söylentiler dolaşmaktadır.
Murad BAYAR, Balyoz ve Ergenekon davasında yargılanan sanık ve tutuklularla çektirdiği bütün resimleri imha ettiğini özel skalem sekreteri her yerde anlatmaktadır. Bunun yanında Lütfi Varoğlu mahkeme kararıyla göz altına alındıktan sonra işyerinde kullandığı bilgisayarın hard diskini imha ederek bilgisayarına hiç kullanılmamış bir hard disk taktırmıştır.
Bununla da kalmayıp Lütfü Varoğlu’nun tutuklanmasından sonra arşiv temizliği adı altında bir çok belgeyi imha ettirmiştir. Bu arşiv temizleme işinin öncülüğünü nedense Lütfü Varoğlu yapmıştır. Belgeler imha edilirken bazı belgelerin geçerlilik süresine bir komisyon karar vermesi gerekirken bir komisyon oluşturulmayıp nelerin imha edildiğinin kaydı tutulmamıştır. Bu sebepten daha sonra açılabilecek soruşturmalarda gerekli belgelere ulaşılamayacaktır. SSM’de aniden ortaya çıkan temizlik aşkı nereden gelmektedir acaba?
Engin Alan’ın TSGV Başkanı olduğundan haberdar edilmeyen Sayın Başbakanımız Recep Tayyip Erdoğan;
Savunma Sanayiinde sizin bilmediğiniz daha ne tezgahlar dönüyor. Siz bir Engin Alan’a ve onun ihentleine şahit oldunuz. Ama SSM içerisinde yüzlerce Engin Alan var, alttan altan bu memleketin ve sizin kuyunuzu kazıyorlar!
Seçim öncesinde milletvekili olmak istediğini size farklı kanallardan ısrarla ileten ancak başarılı olamayan müsteşarımız Murat Bayar’ın dokunulmazlık zırhına bürünmek için neden bu kadar istekli olduğunu anlamış olmanız gerekir…
Mete Arslan, MEBS daire başkanı olmadan önce OFFSET daire başkanlığı yaptığı dönemde bir çok gizli bilgiyi aldığı rüşvet karşılığı desteklediği firmalarla paylaşarak birçok ihaleye fesat karıştırmıştır. Bu SSM içerisinde dillendirilmeye başlanınca Mete Arslan’ı, Müsteşar Murad BAYAR Offset daire başkanlığından alıp daha etkili bir daire olan MEBS daire başkanlığına atayarak konuyu kapatmaya çalışmıştır.
Gizli bilgilerin firmalara verilerek ihaleye fesat karıştırmak birçok kanun tarafından yasaklanmasına ve ağır yaptırımları olmasına rağmen konu kapatılmıştır.
Bu sayede Mete Arslan, GATE elektronik’in sahibi Turgay Maleri ile ODTÜ spor salonunda zaman zaman buluşup bir çok projeyi aldığı rüşvet karşılığı ona paslamıştır. Yine GÖKTÜRK projesinde İtalyan firma Telepazio’nun Türkiye temsilciliğini rüşvet karşılığı Turgay Malerinin eşinin üzerine kurulu Maleri Mühendislik firmasına verdirmiştir.
GATE elektronik bu desteklerle aldığı projelerin bir çoğunda yurtdışından (İsrail,Ukrayna) satın aldığı teknolojileri AR-GE çalışması diye SSM’ye kabul ettirmiş ve sözde yerli katkı oranı artışı sağlamıştır.
Bunun yanında aldığı rüşvet karşılığı bir çok projeyi direk tek kaynak olarak HAVELSAN’a vermiştir. HAVELSAN genel müdürü FARUK YARMAN ile yediği içtiği ayrı gitmemektedir. Bir çok kez gece alemlerinde beraber görülmektedirler. ASELSAN’la yürütülen bir projede SELEX firmasının alt yüklenici olmasını kabul ettirmiş, SELEX’in ASELSAN’dan istediği ücreti 1 milyon dolar düşürmesini baskı yaparak sağlamış ve bunun karşılığından ASELSAN’dan aslan payını almıştır.
Bir diğer vukuatı ise KOÇ grubunun tersanesi RMK Marine firmasından tedarik edilen Sahil Güvenlik Arama Kurtarma Gemisi projesinde yaptığı usulsüzlüklerdir. Bu projede firmanın verdiği teknik özelliklerden elektronik aksamın bu gemi için uygun olmamasına rağmen MEBS dairesinde Mete Arslan tarafından aldığı rüşvetler karşılığında kabul edilerek firmanın ihaleyi alması sağlanmıştır.
Daha sonra ise bu eksiklikler sözleşme değişikleri ile kapatılmaya çalışılmış, hatta ilk sözleşmede olması gereken çok önemli bir özellik (RDF cihazının RF bandını kapsaması) için firma daha sonra ekstra 500.000 Euro isteyebilmiştir. Bu projede birçok eksiklik devam etmektedir, bunlardan göze çarpan en önemlileri ise dizel Jeneratörlerin 1200 kW olması gerekirken 900 kW’lık seçilmesi, IFF cihazı olmayan bir radar kullanılması gibi.
RMK Marine teknik yetersizliklerine rağmen bu projeyi Mete Arslan ve KOÇ’un destekçisi Lütfi VAROĞLU sayesinde alabilmiştir. Mete Arslan firmalarla ilişkilerini yürütebilmek için yanında 6 adet farklı cep telefonu taşımakta ve firmalarla olan kirli görüşmelerini bu telefonlarla yapmaktadır.
Mete Arslan ve Lütfi Varoğlu’nun firmalardan haksız kazandıkları paraların bir kısmını Rus kadınlarla harcadıkları, Antalya’da yapılan Sinerji-Türk savunma semineri döneminde rus kadınlar için ev tuttukları ve Antalya’ya yolları her uğradığında orada kaldıkları bilinmektedir. Bu arada Rus bayanlar aracılığı ile dışarıya ne tür belgelerin sızdırıldığı ayrı bir inceleme konusudur. Antalya’da yapılan Sinerji-Türk fuarında kendilerine ayarlanan otelde kalmamışlar geceyi bu kadınlarla geçirmişlerdir.
Hatta Mete Arslan’ın Rus kadınlarla beraber olduğu kayıtlar SSM müsteşarı Murad BAYAR’a da gönderilmiş olmasına rağmen bu konuda hiçbir şey yapmamış Mete Arslan ve Lütfi Varoğlu’nu koruyup kollamaya devam etmiştir.
Mete Arslan’ın rüşvet alarak desteklediği bir diğer firma ise SDT firmasıdır.
İnsansız Hava Araçlarına (İHA) takılacak SAR Radarlarının geliştirilmesi için ASELSAN tek başına 28 milyon TL teklif vermiştir. SDT ise Ukrayna’da bir enstitü ile anlaşarak 22 milyon TL’lik bir teklif vermiştir. ASELSAN’ın bu işi tek başına yapabilecek kabiliyeti olmasına rağmen, iki teklif Lütfü Varoğlu, Mete Arslan, Demir Çiğdemoğlu ve Tamer Ayar tarafından birleştirilmiş ve 45 milyon TL’ye anlaşma imzalanmıştır. Devlet daha imzada en az 17 milyon TL zarara uğratılmıştır. SDT Ukrayna’da mafyadan aldığı faturaları enstitü faturaları gibi göstermektedir. Enstitüye 300 bin $’a yaptırdığı işi 4,5 milyon $ olarak faturalandırmıştır.
SDT, GAUSTAS gibi başka projeler kapsamında da aynı yolsuzlukları yapmaktadır. Bu firma, GÖKTÜRK projesi gibi çok önemli bir projede, yer kontrol birimini yapmaktadır. Benzer yolsuzluklar burada da yapılmaktadır. İsrail’e yaptırdığı işleri kendisi yapmış gibi göstermektedir. Bu firmanın GÖKTÜRK’in gizli sırlarını İsrail’e verdiği söylenmektedir. SDT firmasının MSB’ye yaptığı diğer işler de incelenmelidir. Son olarak, bu iddialar ispatlandığı için SAR projesinin SDT’den alınmasına karar verilmiştir. Bu projede bu düzeni kuran SDT’ten Mehmet Dora, Fatih Ünal (eski SSM çalışanı); SSM’den ise Lütfü Varoğlu, Mete Arslan, Demir Çiğdemoğlu ve Tamer Ayar hakkında soruşturma başlatılmalı ve ayrıca mal varlıkları araştırılmalıdır.
Bu yazının devamında Mete ARSLAN’ın kirli işlerinde ortak olan Tamer AYAR hakkında detayları edeceğiz…
AKP iktidara geldikten sonra bilim ve teknolojinin gelişerek ülkemizin güçlü devletlerin sahip olduğu teknolojik seviyeye ulaşmasına önemli katkı sağlayacak AR-GE fonlarını arttırmıştır. Bu fonların bir bölümü TÜBİTAK üzerinden bir bölümü ise SSM üzerinden savunma projelerindeki AR-GE çalışmaları için harcanmaya başlanmıştır. (Bu durumu fırsat bilen bazı firmalar usulsüzlük yaparak aynı proje için hem SSM’den hem de TÜBİTAK’tan fon desteği alabilmişlerdir.) SSM ilk etapta iki yılık 30 milyon dolarlık bir fon ayırırken daha sonra bu fon daha da artırılmıştır. Bu fonun arttırılması savunma sanayinde birçok yeni firmanın kurulmasını ve büyümesini sağlamıştır.
SSM’de bu fonlarla finanse edilen birçok projenin yönetimi AR-GE Daire Başkanlığında proje müdürü olarak görev yapan Tamer AYAR’a verilmiş ancak daha sonra yaptığı yolsuzluklar kurum içerisinde dillendirilmeye başlamıştır. Bu konu uzun süre bilindiği halde Müsteşar Murad BAYAR, Tamer AYAR’ı uzun süre korumuştur, hatta SSM iştiraki olan Teknopark İstanbul denetim kurulu üyesi yapmıştır.
Ancak SSM üst yönetiminin itirazları artınca proje müdürlüğünden alarak Tedarik Yönetimi daire başkanlığına uzman olarak atamıştır. Proje müdürü olduğu dönemde birçok firmayla içli dışlı olmuştur bunlardan ön plana çıkanlar ise GATE elektronik, Meteksan Savunma, Anel Arge ve ASELSAN’dır.
SSM’nin önemli projelerinden olan ATAK helikopteri görev bilgisayarı AR-GE 2004 projesi yöneticisi olarak çalışırken projenin yüklenicisi ASELSAN ile iyi bir diyalog içerisine girmiştir. Projede ASELSAN’ın yapması gereken çok kritik kartı işin kolayına kaçarak yurtdışından tedarik etmesine ses çıkarmamış ve yerli olmasıyla övündüğümüz bu projeye yabancı eller karıştırmıştır.
Üstelik bunu SSM üst yönetiminden saklamış ve bu kartın yerli çözüm olduğunu söylemiştir. Ayrıca bu proje sayesinde Genelkurmaydan ödül de almıştır. Bu proje 2008 yılında bittiğinde Tamer AYAR’ın ASELSAN’a sağladığı destek karşılığı rüşvet aldığı SSM içerisinde konuşulmaktadır. Bununda bir kanıtı ise, 2008 yılı içerisinde 0 km Honda Civic ve Peugeot 306 marka araba satın alabilmiştir.
Bu proje ile rüşvetle tanışan Ayar, yaptığı tüm projelerde menfaat sağlamanın yolunu aramıştır. Firmaların ARGE olarak sundukları, aslında yurtdışından hazır alım olan projelerini daire başkanı Mete ARSLAN’ın da katkısıyla destekleyerek savunma sanayimizin gelişmesine olumsuz katkı yapmıştır.
Bunları yaparken dinlenilmeyi önlemek için yanında frekans karıştırıcı (jammer) taşıdığı proje asistanı tarafından birçok zeminde dile getirilmiştir.
GATE Elektronik’e de birçok projeyi Mete ARSLAN’ın desteği ile direk olarak vermiştir. GATE’in eski iş geliştirmeden sorumlu müdürü Fevzi Ulusoy sık sık SSM ye gelmektedir ve hemen hemen hergün birlikte dışarıya yemeğe gitmektedirler.
Fevzi Ulusoy, Tamer AYAR’a istediği her türlü şeyi almaktadır. Bunun yanında GATE Elektronik 2009 yazında, Tamer AYAR’a ultra lüks MARTI otelde 4 kişi için 14 gün tatil ayarlamıştır. GATE’e birçok projeyi sağladığı menfaat karşılığı direk vermiştir, bunlardan en dikkat çeken ise insansız deniz aracı da denilebilecek ROV (Remotely Operated Vehicle) projesidir ve bu projede tüm alt parçaların yabancı olduğu hatta bütünü ile hazır olarak yurtdışından alındığı Tamer AYAR tarafından bir yemek sırasında itiraf edilmesine rağmen SSM’ye yerli üretim diye yutturulmuştur.
AR-GE dairesinin Deniz Araçları Dairesi nezdindeki girişimleri ile Moship-Kuryed ve Sismik Araştırma Gemisi projelerini yapacak firmalara GATE ile sözleşme imzalayarak bu ROV cihazını kullanmaları dikte edilmiştir. Sektörde de GATE’in ROV’u yurtdışından hazır aldığı konuşulmaktadır.
Moship-Kuryed projesinin ana yüklenicisi İstanbul Denizcilik firması bu ROV’u proje kapsamında kullanmak zorunda olduğundan dünyadaki benzer diğer cihazları incelemiş ve GATE’in ROV cihazının küçük ve yetersiz olduğundan istenilen özellikleri kesinlikle karşılayamayacağını söylemektedir. Burada dikkat çeken bir başka durum ise ROV kullanılması istenilen ve MTA için tedarik edilecek sismik araştırma gemisi ile ilgilidir. GATE’in eşinin babasının MTA’da daire başkanı olması ve GATE’in ROV’unun bu gemi için kullanılmasının zorunlu kılınması ise olayın çok karmaşık ilişkiler içerdiğini ortaya koymaktadır.
Yönettiği projelerden bir diğeri ise Teknopark İstanbul Projesidir.
Bu projede STM üzerinden Teknologis firmasından danışmanlık hizmeti alınmasını sağlamıştır. Yani danışmanlık üzerinden danışmanlık alınmaktadır. Bu durum açıkça bir usulsüzlük olmasına rağmen buna hiçbir yönetici itiraz etmemiş ve ödeme belgelerini imzalamaya devam etmişlerdir.
Ayar’ın arasının çok iyi olduğu firmalardan birisi de Bilkent Grubu firması olan Meteksan Savunma’dır.
Meteksan Savunma’da o dönemde genel müdür olan Turgut Şenol’la da çok iyi bir ilişki içerisinde olmuştur. Zaten Turgut Şenol Meteksandan kovulduktan sonar Ayar ona sahip çıkmş ve Teknopark İstanbul’a genel müdür olarak atanmasını sağlamıştır. O dönemde Meteksanda iş geliştirme müdürü Alparslan Kuloğlu, Tamer AYAR ve ARGE daire başkanlığından bir kaç kişiyi yurtdışı gezilerine götürmüştür.
Fevzi Ulusoy’un yemeğe götüremediği günlerde Kuloğlu bu görevi üstlenmektedir. AYAR sağladığı menfaatler karşılığı Meteksan Savunmaya MİLDAR, SONAR’ın sanayileştirilmesi projeleri gibi bir çok projeyi direk vermiştir.
SONAR’ın sanayileştirilmesi projesinde beş firmaya ihale dosyası verildiği ve ASELSAN’ın 1 milyon dolar gibi düşük bir teklif vermesine rağmen bu proje AYAR sayesinde 7 milyon dolar teklif eden Meteksan Savunma’ya verildiği SSM içerisinde bir çok zeminde dile getirilmektedir. Hatta Genel Kurmay başkanlığının bu proje 6 milyon dolarlık bir zarar olmasına rağmen neden ASELSAN’a verilmediği konusunda Tamer AYAR ve ekibine hesap sordukları ancak Müsteşar Murad BAYAR’ın burada da AYAR ve ekibini koruyup kolladığı söylenmektedir.
Aselsan ile çalışılan Avcı Projesi kapsamında ASELSAN’da Avcı projesi müdürü Seçkin Tunalılar’ı görevden aldırdığı ve Tunalılar’ın halen kızakta bekletildiği ASELSAN’da konuşulmaktadır.
Görevden alınmasının sebebi ise Tunalıların’ın Ayar’ın bitmek tükenmek bilmeyen isteklerine sıcak bakmaması ve proje kapsamında yerli çözüme önem vermesidir. İkisinin de AYAR’ın işine gelmediği ve Metin Sancar ile Arge 2004 den kaynaklanan yakınlığını kullanarak Tunalılar’ı görevden aldırdığı ASELSAN’da çalışanlar tarafından rahatsızlığa yol açmıştır.
Bunları yaparken AR-GE daire başkanlığında çalışan uzmanlardan Deniz Demirci ve Proje müdürü İlknur İNAM’ı da kendi kirli işlerine bulaştırmıştır. İlknur İnam daha önce Hava Araçları daire başkanlığına rotasyonla atanmış olmasına rağmen uzun gayretleri sonucunda bu atamayı durdurabilmiştir. Bu kişiler halihazırda ARGE daire başkanlığında Tamer AYAR’ın bıraktığı işleri aynı mantıkla devam ettirmeye çalışmaktadırlar.


Tamer AYAR’ın mal varlığına ve harcamalarına bakıldığında kamuda çalışan bir uzmanın karşılaması mümkün görünmeyen harcamalar yaptığı görülmektedir. İçinde saunası olan bir evi, Kırklareli’nde ve Ankara’nın çeşitli yerlerinde arsaları, 2008 model 2 arabası, bunun yanında bir çocuğu için TED koleji ödemesi, bir diğer çocuğu için aylık 1000 TL civarında kreş ödemesi, aylık 1000 TL civarında bireysel emeklilik ödemesi vardır.
SSM içerisinde birçok kişinin projelerde yolsuzluk ve usulsüzlük yaptığı yönünde ortaya atılan iddialar olmasına rağmen SSM yönetimi tarafından soruşturma açılmadığı için bu tür olaylar sıradanlaşmış, projelerde rüşvet alanlar değil bu yolsuzlukları dile getirenlerin bir şekilde önleri kapatılmış ve pasif görevlere atanmışlardır.
Yapanı değil de dile getireni cezalandıran bu zihniyet böyle devam ettikçe savunma sanayi çıkar odaklarının güdümünde kalacak, kirli çarklar dönmeye devam edecek, savunma sanayimiz istenilen ölçüde gelişemeyecek ve Ülkemizin sınırlı kaynakları boş yere heba edilecektir.
Daha sonraki yazılarımızda SSM’de ve projelerde yapılan yolsuzluk ve usulsüzlüklerin içerisindeki kişi ve firmaları dile getirmeye devam edeceğiz.
KAYNAK:

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder