23 Şubat 2011 Çarşamba

HOCALI KATLİAMI'NA LÂNET

Azerbaycan
 
Kırım’dan Kars’a kadar...
26 Şubat 1992’de Rus destekli Ermenilerin Hocalı’da katlettiği 613 Türk, Azerbaycan’dan Kırım’a Kazakistan’dan Kars’a törenlerle anılıyor.
Türküz diye öldürüldük
Azerbaycan İstanbul Başkonsolosu Hasan Sultanoğlu, “Hocalı’daki bu vahşeti sadece Türk olduğumuz için yaşadık” dedi. 
Katliamın acıları unutulmadı
Hocalı Katliamı’nda hayatlarını kaybedenler Kars’ta anıldı. Azerbaycan’ın Kars Başkonsolosluğu tarafından yapılan yazılı açıklamada, “Hocalı’da yaşanan vahşet büyük bir insanlık suçudur” denildi
Haber :  Fatih ERBOZ
Azerbaycan’da yaşanan Hocalı Katliamı’nda hayatlarını kaybedenler Kars’ta anıldı. Azerbaycan’ın Kars Başkonsolosluğu tarafından yapılan yazılı açıklamada, Hocalı Soykırımı’nı hatırlatan 26 Şubatın, 1992 yılından itibaren Azerbaycanlılar için artık “sıradan bir gün olmadığı” belirtildi. Katliamın Ermeni milliyetçiliğinin Azerbaycanlılara, Azerbaycan Türklerine yönelik tarihsel kin ve nefretinin yansımalarından sadece biri olduğu ifade edilen açıklamada şöyle denildi:
Ağır silahlarla saldırdılar
“Bu tarih, aynı zamanda sadece Azerbaycanlılar için değil, insanlık onuru taşıyan her bir duyarlı toplum bireyi açısından da derin bir acı ve vahşete işaret etmektedir. 25 Şubat 1992 gecesini 26 Şubat’a bağlayan tarihte Ermenistan silahlı güçleri Dağlık Karabağ bölgesinin merkezi olan Hankendi ilinde bulunan eski SSCB’ye ait 366. Motorize Alay’ın desteği ile Hocalı ilçesini işgal etmiş, etnik Azerbaycanlılara yönelik sistematik bir temizleme operasyonu gerçekleştirmiştir. O gece Hocalı’da bulunan yüzlerce sivil vatandaş abluka altına alınarak önce ağır zırhlı silahlardan yoğun saldırılara maruz kalmış, arkasından piyade güçler ilçe merkezine inerek kadın çocuk, yaşlı genç demeden önlerine geleni öldürmüş, işkence uygulamışlardır.”
Bir gecede yok ettiler
Açıklamada şöyle devam edildi: “Hocalı Katliamı, Ermeni katiller tarafından insanlığa karşı işlenen bir suçtur. Hocalı’da yaşanılan vahşetin bilançosu oldukça ağırdır. Neredeyse bir gecede yeryüzünden kaybolan Hocalı’da 613 sivil vatandaş kurşunlanarak ve çeşitli işkencelere maruz kalarak öldürülmüştür. Resmi rakamlara göre o gece, Hocalı’da öldürülenler arasında 106 kadın, 83 çocuk bulunuyordu. 8 aile tamamen yok edilmiştir. 25 çocuk hem annesini, hem de babasını kaybetmiştir. 130 çocuğun ya annesi ya da babası, katliam sırasında öldürülmüştür. 56 kişi üzerinde büyük acımasızlıkla işkence uygulandığı tespit edilmiştir. Bundan başka 487 kişi yaralanmıtır.”
Tanıtım çalışmaları sürüyor
Katliamın 19. yıl dönümünün Uluslararası Soykırım Suçlarının Önlenmesi ve Cezalandırılması Sözleşmesi’nin yürürlüğe girmesinin 60. yılına denk geldiğinin de vurgulandığı açıklamada, şunlar kaydedildi: “Bu bağlamda 26 Şubat 1992 Hocalı Soykırımı’nın uluslararası kamuoyu önünde gerekli düzeyde anlatılması için Azerbaycan Cumhuriyeti devleti ve toplumu tarafından sürdürülen yoğun tanıtım çalışmaları aynı hızla devam ediyor. Bu konudaki girişimlerden en etkili olanı 8 Mayıs 2008’de İslam Konferansı Örgütü Diyalog ve İşbirliği Gençler Forumu Genel Koordinatörü Sayın Leyla Aliyeva tarafından başlatılan Uluslararası Bilgilendirme Kampanyası’dır.”
Türk olduğumuz için katledildik
Yalova Asılsız Ermeni İddialarıyla Mücadele Derneği tarafından düzenlenen, “Karabağ’ın İşgali ve Hocalı Soykırımı” panelinde konuşan Azerbaycan İstanbul Başkonsolosu Hasan Sultanoğlu, Hocalı’da insanlığa karşı büyük bir cinayetin işlendiğini öne sürerek, “1993’te Türk olduğumuz için böyle bir vahşet yaşadık” dedi. Panele Azerbaycan Türk Kadınlar Birliği Başkanı Tenzile Rüstemhanlı, Azerbaycan Milletvekilleri Ganire Paşayeva, Elmar Memmedov ve Sabir Rüstemhanlı, Azerbaycan’ın İstanbul Başkonsolosu Hasan Sultanoğlu, Uluslararası İlişkiler ve Stratejik Analizler Merkezi (TÜRKSAM) Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Cemalettin Taşkıran ile Kırıkkale Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Uluslararası İlişkiler Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Şenol Kantarcı konuşmacı olarak katıldı. Hocalı’da yaşanan vahşetle ilgili fotoğraf gösterimi sırasında Azeri milletvekilleri duygusal anlar yaşayarak, gözyaşlarını tutamadı. Azerbaycan Türk Kadınlar Birliği Başkanı Tenzile Rüstemhanlı ile Azerbaycan Milletvekili Sabir Rüstemhanlı sık sık gözyaşlarını sildi.  
Dünya vahşete seyirci kaldı
Azerbaycan’ın Yukarı Karabağ bölgesindeki Hocalı şehrinde yapılan katliamda hayatını kaybedenler, Kazakistan’ın başkenti Astana’da da anıldı. Anma programı, Kazakistan Azerileri Kültür ve Yardımlaşma Derneği ile Azerbaycan’ın Kazakistan Büyükelçiliği tarafından düzenlendi. Türkiye’nin, Astana Büyükelçiliği Ticaret Ataşesi Bilal Yeşiltaş, Askeri Ataşe Yardımcısı Atilla Gök ile Üçüncü Katibi Orçun Çelik tarafından temsil edildiği programda, Türkiye’ye şükran duyguları dile getirildi. Kazakistan Azerileri Kültür ve Yardımlaşma Derneği Başkanı Burgara Camahov, Yukarı Karabağ sorunu ile ilgili olarak Türkiye’nin sürekli desteğini gördüklerini ifade ederek, “Türkiye’nin de kendi sorunları var. Buna rağmen onlar bize her zaman destek çıkmıştır. Allah onları korusun, onlara güç versin” dedi. Ermenistan’ın Rusya’nın da desteğini alarak Hocalı’da aralarında kadın, çocuk ve yaşlıların bulunduğu yüzlerce kişiyi katlettiğini, bunun bir soykırım olduğunu ifade eden Camahov, dünyanın da buna seyirci kaldığını söyledi.
Musayev o akşamı anlattı
Hocalı’da yapılan katliamı bizzat yaşayan Vali Musayev, o akşam olanları anlatırken gözyaşlarına boğuldu. Ermeni askerlerinin, cami ve ibadethaneler başta olmak üzere hiçbir değere önem vermeden katliam yaptığını anlatan Musayev, çok sayıda yakınını kaybettiğini ifade etti. 26 Şubat 1992’de Azerbaycan’ın Yukarı Karabağ bölgesindeki Hocalı kasabasında yaşayan Azeriler, Ermenistan askerleri tarafından katledilmişti. Tarihe Hocalı Katliamı olarak geçen olayda, Azerbaycan Cumhuriyetinin resmi açıklamasına göre, 106’sı kadın, 83’ü çocuk 613 sivil hayatını kaybetmişti.
‘Hocalı’ya adalet’ yürüyüşü
Kırım’daki yürüyüşe katılan gençler, Türk ve Azerbaycan bayraklarını taşıdı.
Ermeniler tarafından 19 yıl önce Azerbaycan’ın Dağlık Karabağ bölgesindeki Hocalı kasabasında katledilen Azeri Türkleri, Ukrayna’ya bağlı Kırım Özerk Cumhuriyeti’nde düzenlenen etkinliklerle anıldı. “Hocalıya Adalet” etkinlikleri çerçevesinde; İslam Konferansı Gençler Forumu, Ukrayna Azerbaycanlı Gençler Birliği ve Kırım Azerbaycan Birliği Cemiyeti üyeleri Kırım’ın başkenti Simferopol şehrinde toplu yürüyüş yaptı ve Simferopol Merkez Kütüphanesi’nde anma merasimi düzenlendi. Ukrayna Azerbaycanlı Gençler Birliği üyeleri, Türk ve Tatar gençler; “Ermeniler Hocalı’da yaptıkları vahşet için tarih önünde cevap vermeliler” diyerek yürüyüş yaptı. 
Davamızdan vazgeçmeyeceğiz
Yürüyüş sonunda gençler Kırım’da yaşayan Azeriler, yerli ve yabancı öğrencilerin de inisiyatifiyle düzenlenen anma merasimine geçildi. Bir açıklama yapan Ukrayna Azerbaycanlı Gençler Birliği Başkanı Anar Tahirov, “Hocalı’daki insanlık dramı, saygın uluslararası insan hakları örgütleri tarafından belgelendirilmiş olmasına rağmen adalet yerini bulmadı. Adalet yerini bulana kadar eylemlerimize devam edeceğiz” dedi.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder